Главная » 2020 » Квітень » 9 » космічна сторінка
14:53
космічна сторінка

             12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики

У цей день, 12 квітня, в 1961 році Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

Космічні рекорди

Довше за всіх у космосі провів космонавт Сергій Крикальов, який за 6 польотів провів в космосі більше 803 днів. Серед жінок цей рекорд належить Пеггі Уїтсон, яка провела на орбіті більше 376 діб.

Найдовшу прогулянку у відкритому космосі здійснила жінка. Американка Сьюзен Хелмс пробула поза кораблем майже 9 годин!

Наймолодшому космонавту, що побував в космосі, було 25 років. Цим космонавтом був Герман Титов. У квітні 1961 року він був дублером Юрія Гагаріна, а свій перший політ він здійснив у серпні того ж року.

5 травня 1961 Алан Шеппард став першим американцем, який залишив межі Землі в ході суборбітального космічного польоту. Йому ж належить рекорд найкоротшого польоту в космос, який тривав всього 15 хвилин. Протягом цієї чверті години він залетів на висоту 185 км. Він приводнився в Атлантичному океані в 486 км від місця запуску. У 1971 році Шеппард побував на Місяці, де 47-річний астронавт став найстаршою людиною, яка ступила на поверхню супутника Землі.

7 фактів українського космосу:

  1. За версією французького Космічного Журналу серед п’яти найвидатніших радянських головних і генеральних конструкторів – четверо українців: С.Корольов, М.Янгель, В.Челомей, В.Глушко.
  2. Улюбленою піснею Сергія Корольова була пісня «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю: чому я не сокіл, чому не літаю?..» Ця пісня стала однією із спонук, які привели майбутнього основоположника практичної світової космонавтики до зацікавлення космосом. Коли Корольов запустив ракету з першим українським космонавтом Павлом Поповичем, той заспівав з космосу для головного конструктора його улюблену пісню «Дивлюсь я на небо…»
  3. Серед понад трьох десятків радянських головних і генеральних конструкторів майже 20 українців.
  4. Перший радянський ракетний полігон «Капустин Яр» створював і 30 років ним керував генерал Василь Вознюк (народжений на Вінничині). Корольов доручив йому знайти місце і для нового – потужнішого – космодрому, що пізніше став відомий як «Байконур». А очолив його будівництво генерал М.Григоренко з Луганщини.
  5. Так сталося, що двоє найвизначніших конструкторів протиракетних систем (ПРО), народившись у сусідніх українських областях (у Запорізькій і Дніпропетровській відповідно), «воювали» за дві найбільші держави: Григорій Кисунько розбудовував радянську ПРО, а Едвард Гінцтон створював ПРО США.
  6. Унікальний радіотелескоп РТ-70 у Євпаторії бере участь у міжнародних дослідженнях глибокого космосу. Він міг би вловити, наприклад, світло від сірника, запаленого на Місяці.
  7. Сьогодні провідні українські космічні підприємства беруть активну участь у понад 50 потужних міжнародних космічних проектах. Ракета-носій Європейського космічного агентства «Вега» літає з надпотужним українським реактивним двигуном. З наступного року перестають літати американські шатли. Для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію Україна разом зі США та Росією створює космічну ракетну систему «Таурус-ІІ», яка стартуватиме з американських космодромів.

Космічний кросворд

Скрылись за тучами 9 планет -

Букв, кроме "А", в поле зрения нет,

Букв, кроме "А", в телескопы не видно...

Ах, как досадно! Ох, как обидно!

Вместе с планетами в тучах Луна:

Спутник Земли постоянный она.

Вспомните имя каждой планеты,

В строчки кроссворда впишите ответы!

Перевір свої космічні відповіді:

1. Земля. 2. Луна. 3. Марс. 4. Сатурн. 5. Юпитер. 6. Плутон. 7. Венера. 8. Меркурий. 9. Нептун. 10. Уран

         

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

               

 

                 5 книг про Космос, що роблять зорі ближчими

Вони надихають поетів та науковців, зачаровують своєю недосяжністю та загадковістю, змушують нас задумуватися про сенс життя, долю світу та наше місце в цьому великому космосі. Завдяки зорям ми завжди підніматимемо голову догори з думкою: «А що ж там?». Ми підготували для вас добірку книг про космос, завдяки яким можна не тільки полюбити зорі ще більше, а й відкрити для себе кілька космічних таємниць. Приємного читання!

 

Книга «100 фактів про космос» весела, дотепна та дуже змістовна. Ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. А ще пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? «100 фактів про космос» дивуватимуть як юних читачів, так і їхніх батьків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Увага всім маленьким дослідникам! Вирушаймо в космос, щоб розвідати якнайбільше про Сонячну систему та простори далеко за її межами. Заглядай у віконця — і побачиш, на що схожі планети, як влаштоване Сонце і багато інших космічних чудес. Попереду безліч відкриттів! Подорожуй Сонячною системою, знайомся з кожною планетою та з’ясовуй, чому Земля така унікальна. Дізнавайся про зірки, галактики та неймовірний розмір Усесвіту. Досліджуй величезну жовту зірку та маленький кам’янистий Місяць, завдяки яким Земля придатна для життя. Довідайся про дивовижні позаземні мандрівки: від польотів на Місяць до стрімкого руху зондів у космічну далечінь.


 

 

 

 

 

 

 

 

Це чудова пізнавальна енциклопедія про космос для наших наймолодших читачів. Книга відповість на безліч запитань про космос. Тут ви знайдете захоплюючі розповіді, цікаві факти. А ще в цій книзі ви знайдете  чудові ілюстрації.

 

 

 

 

 

 

 

Действие книги "Тайна Зелёной планети" происходит в недалеком будущем, когда межпланетные полеты стали обычным делом для землян. Космический корабль, на котором летели Алеша и его друзья, делает вынужденную посадку на одной из планет созвездия Орион. Когда экипаж корабля попадает в сложную ситуацию, друзья отправляются ему на помощь. В этой полной опасных приключений экспедиции нашим героям пришлось познать коварство жителей Зеленой планеты, столкнуться с невиданными животными и необычными природными явлениями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Книга известного писателя-фантаста Кира Булычёва "День рождения Алисы" рассказывает о девочке,которая уже была практически везде. На страницах этой книги наши юные читатели вместе с девочкой из будущего и ее друзьями отправятся в самое настоящее космическое путешествие и попробуют спасти цивилизацию на планете Колеида.


 

Категория: Наши конкурсы | Просмотров: 439 | Добавил: FEJA | Теги: космічнікнижки, 12 квітняВсесвітнійденьавіаціїікосм, космічний кросворд | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: